Adresser Användningen av en adressbok kan spara mycket tid och knappande. Spara sådana adresser som du använder ofta och du kan enkelt använda dem om och om igen.

Adressbok är en fantastisk tidsparande sak. Adresser som man ofta använder är sparade på ett händigt sätt. Du kan också använda dig av LDAP servrar (ofta i bruk på universiteter och företag, samtliga gemensamma adresserna enkelt tillgängliga för alla).

Om din webläsare stödjer Javascript, du kanske vill också använda det. Välj Javascript-adressbok i inställningarna. Det är ett trevligt hjälpmedel med sina egna pop-upp fönster. Den vanliga HTML-adressboken fungerar även i webläsare som inte har stöd för Javascript. Ingen behöver vara utan adressbok.

Smeknamn

Skriv in ett bekant namn här. Någonting som hjälper dig att minnas. Någonting som gör att du känner igen vems adress denna är.

E-post adress

Den här skall vara en komplett adress. Det går inte att gissa här. en E-post adress har två delar. Den första är för att identifiera mottagaren, till exempel sven.berg eller svanteb. Den andra är den mottagande domainen, till exempel storfirma.se eller laroanstalt.edu. Det allra sista i adresserna är antingen en landskod (t.ex se, fi, us) eller någon annan topdomain adress (företagen har ofta com, organisationer org, nätverksföretagen net, många amerikanska högskolor och universitet edu, osv.). Mittimellan dessa två delar skriver man en @. Adresserna ovan blir då: sven.berg@storfirma.se och svanteb@laroanstalt.edu
Om adressen är felaktig är det mycket sannolikt att du får tillbaka att automatsvar som informerar dig om att det inte finns någon sådan mottagare.

Ytterligare information

Här kan du också skriva in någonting som hjälper dig att komma ihåg vem adressen tillhör. Det finns mer plats här än det du kan skriva in i smeknamn fältet. Om personen ifråga är någon du har träffat på en affärsresa kan du skriva till exempel: "Vi träffades på mässan i Hannover 2000".

Modifiera eller Ta Bort

Med hjälp av dessa knappar kan du välja att modifiera eller ta bort adresser. Du kan modifiera bara en adress åt gången.

Lägg till i Personlig adressbok

Fyll i fälten. De första tre (Smeknamn, E-post adress och Förnamn) är obligatoriska. Efternamnet och Ytterligare information är frivillga.

LDAP

LDAP är en protokoll som används för att hämta lagrad information från en centraliserad källa. Till exempel: På ett universitet kan man i en LDAP databas lagra personalens och de studerandes adresser, enkelt att komma åt för alla. Om SquirrelMail konfigugerars så att den använder sig av denna LDAP server, samtliga adresser, med eventuell extra information, kan användas med adressboken. SquirrelMail kombinerar din egen personlig adressbok med informationen från LDAP servern, du kommer åt samtliga adresser som om de fanns lagrade i en och samma adressbok.

SquirrelMail kan hämta information från vilken som helst LDAP server, det kan också vara så att denna funktion är inte aktiverad. Ta kontakt med din administratör om du har frågor som är relaterade till detta.

LDAP inställningarna påverkar hela SquirrelMail system. Det är därför bara administratörer som får förändra dessa.