Nova poruka Ovom opcijom pokrećete SquirrelMail za pisanje i slanje pošte na e-mail koji vas interesuje.

Pri izabiranju Nove Poruke s menija, biće vam otvorena nova stranica. Na njoj ćete naći nekoliko polja i par dugmića. U zavisnosti od toga kako ste stigli do ove strane neka od polja mogu već biti popunjena.

Od

Polje Od: će biti ispisano jedino ako ste uključili višestruke identitete (kroz Opcije, Lične Informacije). Ukoliko ste definisali više identiteta ovde možete izabrati koji identitet ćete slati pri slanju pošte. Na primer koje će se ime i email adresa pojaviti kod primaoca u "Od:" polju vaše poruke.

Prima

Sledeće je Prima: polje. U ovo polje bi trebalo da unesete adresu osobe ili osoba kojima šaljete email poruku. Možete uneti koliko god adresa želite tako što ćete ih razdvojiti zapetom. Možete i pritisnuti na dugmence "Adrese" da biste popunili ovo polje. Ne brinite ukoliko se tada ne prikaže cela email adresa u polju. Polje na ekranu je fiksne dužine, ali će sve što upišete u njega biti iskorišćeno.

Kopija

Sledeće polje je Kopija:. Ukoliko nekome želite da pošaljete kopiju poruke koju ste na pisali ovo je mesto u koje ćete upisati primaočevu adresu. Možete i u ovom polju imati koliko god želite adresa. Jedino će osobe kojima je poruka namenjena stajati u polju Prima: a ostale osobe kojima to može biti od čisto informativnog značaja će stajati u poljima Kopija: i Bcc:.

BCC

BCC je skraćenica za englesko Blind Carbon Copy. U prevodu bi značilo "slepa kopija". U ovo polje napišite adrese za koje primaoci iz liste Prima: i Kopija: neće znati, jer im se neće prikazati adresa(e) koja se nalazi u ovom polju.

Naslov

Ovo je neka vrsta naslova poruke i u ovo polje upišite nešto što će približnije objasniti ovu poruku primaocu kad je bude dobio u svoj mailbox.

Adrese

Ovo dugmence će otvoriti adresar posle kog je prikazano polje za pretraživanje. Nešto mora biti unešeno u ovo polje kako bi se dobio rezultat. Ako su vam neophodne sve adrese iz adresara, kliknite na Prikaži Sve. Adresar ima toliko posebnih funkcinalnosti da ima zasebno poglavlje u okviru pomoći. Više detaljnijih informacija možete naći u sekciji "Adrese"

Snimi Draft

Ako ste pisali poruku, ali iz nekog razloga ne želite još da je pošaljete možete upotrebiti ovo dugme da biste snimili poruku u direktorijum Drafts. Ukoliko kasnije želite da završite poruku i pošaljete je, idite u Drafts direktorijum otvorite poruku, i bićete vraćeni u interfejs za pisanje Nove poruke, s vašom porukom već popunjenom dokle ste je snimili.

Prioritet

Ukoliko je uključena ova opcija od strane administratora, možete koristiti padajući meni "Prioritet:". Ovde možete izabrati, zamislite, prioritet poruke. Poruka visokog prioriteta će biti drugačije prikazana kod primaoca u njegovom mail programu. Napominjemo da preterana upotreba ove opcije poništava njenu primarnu funkcionalnost.

Telo Poruke

Veliki prazni kvadrat služi za pisanje vaše poruke i u njega možete upisati šta god želite. Snimljene poruke će se takođe ovde pokazati. Znači, ovo je polje u koje pišete vašu poruku.

Zakači

Nalazi se na dnu strane za sastavljanje nove poruke, i dozvoljava vam da prikačite neku datoteku uz vaš email. Datoteka koju šaljete mora biti na vašem računaru ili mrežnom disku. Postoji i dugme Browse: koje služi da pronađete datoteku kroz vaše direktorijume i označite fajl koji želite da pošaljete. Naravno, možete ukucati putanju direktno u Zakači polje ukoliko je znate. Jednostavno potom kliknite na dugme Dodaj i vaša datoteka će biti poslata na server i prikazaće se ispod poruke.

Kada je bar jedna datoteka zakačena pojaviće se još jedno dugme. Brisanje jedne ili više datoteka vršite tako što izaberete datoteku(e) koje želite da obrišete i pritiskanjem dugmeta za brisanje. (Izbriši dodatak)