E-mail lezen De mogelijkheid e-mailberichten te lezen is een van de basiselementen van een e-mailprogramma. Webmail heeft een aantal functies die u kunnen helpen bij het lezen van u mail. Hier vindt u uitleg daarover.

Klik op het onderwerp van een e-mailbericht om de inhoud van dat bericht weer te geven. In dit bericht zijn web- en e-mailadressen omgezet in links zodat u erop kunt klikken en de webpagina kunt bekijken of naar dat adres een mail kunt versturen. Verschillende berichtthreads worden weergegeven met verschillende kleuren. Een bericht waarop geantwoord is zal worden weergegeven in een andere kleur (deze tekst is ook herkenbaar aan de ">" voor elke regel) dan de toegevoegde tekst.
Tijdens het lezen van een bericht is er een extra menubalk beschikbaar. Deze is verdeeld in drie onderdelen. Aan de linker kant kunt u het bericht verwijderen of terugkeren naar de berichtenlijst. In het midden is het mogelijk om te navigeren tussen verschillende berichten. Aan de rechterkant staan uiteenlopende opties betreffende het bericht.

Berichtenlijst

Door op deze link te klikken keert u terug naar de berichtenlijst.

Verwijder

Klik hierop om dit bericht te verwijderen. Alle bijlages (attachments) worden ook verwijderd. Als u de bijlages wilt bewaren, kunt u ze eerst downloaden (dit wordt verderop uitgelegd).
Verwijderen betekent hier dat het bericht in kwestie wordt verplaatst naar de Trash-folder. Als u het toch nog wilt bewaren, ga dan naar die folder en verplaats het bericht terug naar uw INBOX.

Navigatie

In het midden van de menubalk zijn navigatielinks. Vorige is een link als die gebruikt kan worden en gewone tekst anderszins. Door hier op te klikken gaat u direct naar het vorige bericht zonder terug te hoeven keren naar de berichtenlijst. Hetzelfde geldt voor de link Volgende.

Doorsturen

Aan de rechterkant kunt u klikken op de link Doorsturen. Deze opent de pagina Nieuw bericht met het bericht in het tekstveld onder een regel "--Oorspronkelijk bericht--". Aan het onderwerp is de tekst "Fwd:" toegevoegd. U dient wel nog het veld/de velden in te vullen betreffende waar het bericht heen gestuurd dient te worden. U kunt ook nog tekst toevoegen in het tekstveld of bijlagen toevoegen aan het bericht.

Beantwoorden

Door hier op te klikken kunt u een bericht terugsturen naar de afzender van dit bericht. De tekst "Re:" wordt toegevoegd aan het onderwerp en de originele tekst verschijnt in het tekstveld, voorafgegaan door het ">" symbool. U kunt uw eigen tekst boven of onder het originele bericht toevoegen of tussen de regels door. Ook kunt u bijlagen toevoegen.

Allen Beantwoorden

Dit is hetzelfde als 'gewoon' antwoorden, met het verschil dat het bericht niet naar de afzender wordt gestuurd maar naar iedereen naar wie het oorspronkelijke bericht was gestuurd.

Bekijk volledige berichtinformatie

Deze optie geeft alle headers weer van het e-mailbericht. Headers geven veel gedetailleerde technische informatie over het bericht, bijvoorbeeld over de route die het heeft afgelegd.

Printvriendelijke versie

Als u een bericht wilt printen, kunt u op deze link klikken. Dat geeft u een nieuw venster met het bericht, maar zonder overbodige informatie en menu's, klaar om af te drukken. Druk op Print om dat ook daadwerkelijk te doen, of Sluiten om terug te keren naar uw bericht.

Download dit als een bestand

Aan de onderrand vindt u deze link. Hierop klikken stelt u in staat deze mail op te slaan op uw eigen computer als een platte-tekstbestand. Bovenaan zal ook een beperkte header worden toegevoegd.

Bijlagen (attachments)

Als een e-mailbericht bijlagen bevat zullen deze onderaan het bericht worden weergegeven. De bestanden worden weergegeven als een link met de omschrijving van het bestandstype ernaast. Klikken op de link geeft het attachment weer of geeft u een dialoogvenster om het bestand te downloaden. Dit is afhankelijk van het bestandstype. Door op de 'download' link te klikken downloadt u het bestand sowieso, ook al kan het door uw browser worden weergegeven.
Als uw browser ondersteuning heeft voor het weergeven van dit type bestand, zal er een extra "bekijk" link staan waarmee u de bijlage direct in uw browser kunt weergeven.