Opties Via dit menu kunt u instellingen wijzigen: hoe SquirrelMail eruit ziet en zich gedraagt. Een groot deel van SquirrelMail is aanpasbaar aan uw wensen.

Een van de goede eigenschappen van SquirrelMail is de mate waarin het aanpasbaar is aan uw wensen. Afhankelijk van de instellingen heeft u brede keus uit stijlen, talen, mappen en andere voorkeuren. Deze kunnen allemaal gewijzigd worden zonder van invloed te zijn op de rest van de gebruikers van uw systeem. Er zijn minstens vijf hoofdonderdelen van de Instellingen: persoonlijke informatie, weergave, berichtkleuren, mappen en berichtvolgorde. Afhankelijk van uw installatie kunnen er nog extra opties zijn toegevoegd.

Persoonlijke informatie Volledige Naam
Hier moet u uw volledige naam instellen. Bijvoorbeeld "Jan Klaassen". Dit is wat weergegeven wordt als afzender als mensen een bericht van u ontvangen. Als u dit niet invult, ziet men alleen uw e-mailadres (bv. j.klaasen@bedrijf.nl).

E-mailadres
Optioneel - Als uw e-mailadres verschilt van wat er door SquirrelMail standaard wordt ingevuld, kunt u het hier wijzigen.

Antwoordadres
Optioneel - Dit e-mailadres wordt bij uitgaande berichten ingevuld in de Reply-To header. Als mensen uw bericht beantwoorden wordt hun antwoord niet naar het adres gestuurd dat bij u als afzender staat maar naar het adres dat u hier invult. U hoeft dit dus alleen in te vullen als u antwoorden naar een ander dan uw normale adres wilt laten sturen.

Meerdere identiteiten
Door op deze link te klikken kunt u meerdere identiteiten aanmaken. Dit is handig als u wilt kiezen tussen verschillende afzenders voor verschillende berichten (bijvoorbeeld uw werk- of thuis e-mailadres). Op de pagina die verschijnt kunt u zoveel identiteiten toevoegen als u wilt. Hiertussen krijgt u bij het opstellen van een nieuw bericht een keuze.

Antwoordstijl Citering
Wanneer u op Beantwoorden drukt bij een bericht, krijgt u het nieuw-bericht-scherm met het oorspronkelijke bericht aangehaald. Bovenaan het oorspronkelijke bericht staat een tekst als Jan Pietersen schreef: (als het bericht waar u op antwoordt van Jan Pietersen afkomstig was). Deze regel heet de citering. Hier kunt u kiezen hoe die eruit ziet.


Handtekening
Optioneel - Onderaan elk bericht dat u verstuurd kunt u automatisch een vooringestelde 'handtekening' laten plaatsen. Als u dat wilt, kunt u het vinkje "Handtekening gebruiken" aankruisen en een handtekening typen in het tekstveld daaronder.

Weergavevoorkeuren Thema
SquirrelMail biedt verschillende stijlen. Als u hier een stijl selecteert zal SquirrelMail de kleuren die daarbij horen aannemen. U kunt een van de vele voorgedefinieerde stijlen kiezen.

Aangepaste opmaak
Een thema kiezen verandert alleen de kleuren, hier kunt u kiezen voor bijvoorbeeld een andere tekstgrootte.

Taal
Als u deze handleiding leest staat uw taal ingesteld op Nederlands. Als u een andere taal uit de lijst kiest zal alles in SquirrelMail in het vervolg in die taal weergegeven worden, inclusief deze helpbestanden. Deze optie vertaalt niet door uzelf gedefinieerde zaken zoals mapnamen en binnenkomende berichten.

Gebruik Javascript
Een van de hoofddoelen bij het ontwerp van SquirrelMail is dat er standaard nergens JavaScript gebruikt wordt. Dit omdat niet alle browsers ondersteuning hebben voor JavaScript. Er is echter een heel goed zoeksysteem voor het adresboek gemaakt in JavaScript, en zijn er nog wat andere handigheidjes toegevoegd. Er is besloten om dit als een optie weer te geven. Als u niet precies begrijpt wat hier bedoeld wordt, is kiezen voor Autodetect de veiligste optie.

Aantal berichten te indexeren
Dit is het totaal aantal berichten dat per pagina wordt weergegeven voor een map. Als er meer dan dit aantal berichten zijn, worden er ook links "Vorige" en "Volgende" weergegeven boven en onder de lijst zodat u naar de vorige en volgende pagina met berichten kunt bladeren.

Pagina selectie
Als u deze optie aanzet worden boven en onder de berichtenlijst paginanummers weergegeven zodat u direct naar die pagina met berichten kunt springen. Het getal Maximum aantal te tonen pagina's bepaalt hoeveel van die paginanummers worden weergegeven.

Inkomende tekst afbreken op
Hier kunt u opgeven na hoeveel tekens tekstregels afgebroken worden. Dit voorkomt dat regels aan de rechterkant van het scherm aflopen. 86 is een veilige waarde voor dit veld, maar u kunt het naar hartelust wijzigen.

Breedte van het tekstvenster:
Hoe groot wilt u het tekstveld bij "Nieuw bericht" hebben? Dit is hoeveel tekens u per regel kunt typen voordat u naar de volgende regel springt.

Positie van de knoppen bij schrijven nieuw bericht
Waar staan de knoppen Adresboek, Concept opslaan en Verstuur?

Adresboek weergave
Kies hoe u uw adressenboek weergegeven wilt hebben. Als u maximale compatibiliteit met alle browsers wilt, kiest u voor HTML. Kies voor Javascript als u weet dat uw browser het ondersteunt, het geeft een verbeterd adresboek.

Toon HTML versie standaard
Als u een bericht ontvangt dat zowel in text als HTML formaat is, kun u kiezen of u de HTML of tekstversie standaard wilt zien.

Voeg Mij toe in CC als ik allen beantwoord
Allen Antwoorden stuurt uw antwoord naar alle ontvangers van het oorspronkelijke bericht, inclusief uzelf. Om uw eigen e-mailadres niet op te nemen, kunt u hier Nee kiezen.

Activeer weergave mailprogramma
Dit geeft het e-mailprogramma weer dat de afzender van een bericht gebruikt heeft.

Geef bijgevoegde afbeeldingen weer bij bericht
Als iemand u een bericht stuurt met een of meer afbeeldingen als bijlage en u zet dit op Ja, zullen de afbeeldingen gelijk weergegeven worden als u het bericht leest.

Activeer subtiele printervriendelijke link
Dit bepaalt hoe de link Printvriendelijke versie wordt weergegeven.

Activeer printervriendelijk schoon scherm
Dit schoont het bericht op zodat het beter geprint kan worden.

Andere opties
Afhankelijk van de instellingen van uw SquirrelMail installatie kunnen hier nog meer opties weergegeven worden.

Berichten weergave Het idee voor deze optie is afkomstig van de situatie waarin u geabonneerd bent op meerdere mailinglijsten. Het is dan vaak moeilijk om in een oogopslag te zien welke berichten bij welke lijst horen. Met berichtkleuren kunt u alle berichten afkomstig van een bepaalde mailinglijst een andere achtergrondkleur geven dan een andere lijst.

Klik op [Nieuw] om een nieuwe regel aan te maken, of [Wijzig] om een bestaande aan te passen. Onderstaande opties zullen verschijnen.

Naam
Dit is slechts een naam zodat u kunt zien waar de regel voor is. Om bijvoorbeeld berichten van uw moeder anders te kleuren, kunt u hier "Van Ma" instellen.

Kleur
Dit is de achtergrondkleur dat u de berichten wilt laten krijgen. U kunt kiezen tussen voorgedefinieerde kleuren of zelf een hexadecimale kleurcode invoeren (bijv. A6B492). Als u kiest voor een eigen kleurcode moet u ook het vakje daarvoor aankruisen.

Criteria
Hier kunt u de criteria invoeren waaraan een bericht moet voldoen om deze kleur te krijgen. Uit de selectielijst kunt u kiezen welk headerveld u op wilt selecteren en in het tekstveld kunt u de tekst invoeren die moet voorkomen in dat veld (bv mam@yahoo.com).

Mapvoorkeuren Mappen-pad
Dit wordt niet op alle systemen weergegeven. Als u deze optie niet ziet is deze niet van toepassing. Op sommige systeem is dit juist essentieel. In principe is de hier weergegeven waarde juist. Dit is de map in uw homedirectory die uw mailmappen bevat. Als u niet precies weet waar dit over gaat, kunt u het het beste laten staan op de standaard waarde.

Verwijderde items
Hier kunt u opgeven in welke map berichten verdwijnen die u verwijdert. Als u niet wilt dat verwijderde berichten naar de Prullenbak gaan maar direct definitief verwijderd worden, kunt u dit instellen op "Gebruik Verwijderde Items niet".

Verzonden items
U kunt hier instellen in welke map uitgaande berichten geplaatst worden. Wilt u niet dat uitgaande berichten bewaard worden, kies dan voor "Gebruik Verzonden Items niet".

Concept map
Hier kunt u opgeven in welke map de berichten die u opslaat als concept worden opgeslagen. Als u deze functie niet wilt gebruiken, kiest u voor "Gebruik Concept map niet".

Positie van de mappenlijst
Bepaalt of de mappenlijst links of rechts in uw scherm staat.

Breedte van mappenlijst:
Bepaalt hoe breed uw mappenlijst is. Heeft u mappen met een lange naam, dan kunt u dit wat breder zetten, anders kunt u het zo laten om meer schermruimte over te houden.

Automatisch verversen mappenlijst om de
U kunt hier instellen om de hoeveel tijd de mappenlijst ververst wordt. Handig om te zien of er al nieuwe berichten in uw INBOX zitten.

Activeer Ongelezen bericht notificatie
Bij deze optie kunt u instellen hoe er aangegeven moet worden dat u nieuwe mail hebt ontvangen. Als u dit instelt op "Geen notificatie", wordt het feit dat er nieuwe berichten zijn niet apart aangegeven. De instelling "INBOX" leidt er toe dat bij nieuwe berichten uw INBOX vet wordt weergegeven en er een nummer achter verschijnt dat aangeeft hoeveel nieuwe berichten er zijn. Als u het instelt op "alle mappen", gebeurt hetzelfde als bij INBOX maar dan voor alle mappen waar ongelezen berichten in aanwezig zijn. Als het laden van de mappenlijst erg langzaam is kunt u dit instellen op INBOX of Geen notificatie, dat zal e.e.a. versnellen.

Ongelezen bericht notificatie type
Hier kunt u aangeven hoe u weergegeven wilt hebben dat een folder nieuwe berichten bevat: het aantal ongelezen berichten of het aantal ongelezen en het totaal aantal berichten.

Maak uitklapbare mappen mogelijk
Dit stelt u in staat een map die submappen bevat in elkaar te vouwen zodat de submappen niet weergegeven worden. U kunt een map inklappen door de "-" links van de naam aan te klikken en weer uitklappen door op het "+"-teken te klikken.

Toon klok in mappenbalk
U kunt kiezen of u een klok wilt bovenaan de mappenlijst en hoe die eruit zou moeten zien (Y=jaar, D=dag, H=uur, M=minuut, S=seconde). De optie Uur Format geeft u de keus tussen een 12- of 24-uur klok.

Onthoud aantal zoekopdrachten
Als u een mailbox doorzoekt, wordt de zoekopdracht opgeslagen zodat u die later snel kunt herhalen. Hier kunt u aangeven hoeveel er worden opgeslagen.

Kolomvolgorde Hier kunt u instellen hoe de berichtenlijst eruit ziet. U kunt kiezen welke informatie wordt weergegeven en in welke volgorde.

Gebruik de Omhoog en Omlaag-links om kolommen te verplaatsen, verwijder om ze niet weer te geven en toevoegen om er een toe te voegen.